onsdag 11. mai 2011

Flott Brende - men hva med bærekraft i landbruket!?

Fremstøt 162. Sendt til Aftenposten debattredaksjon 21. august 2003. Innlegget ble refusert.

Honnør til Aftenposten for fyldige debattsider i sommer med bl. a. innlegg om viktige miljøsaker. Honnør også til miljøvernminister Børge Brende som nyutnevnt leder for FNs kommisjon for bærekraftig utvikling for nylig avholdt møte på Svalbard med ni miljøvernministre fra viktige land og lederen av FNs miljøprogram - med bl.a. samtaler her om sitt videre arbeide som leder av FN- kommisjonen (Aftenp.15/8) . Han fortjener sandelig også honnør for sin raske reaksjon (18/8) på professor Rune Bakkes utfordring (11/8) om nå også “å feie for egen dør” (om miljøgifter og bl.a. sigevann fra søppelfyllinger).

Som FNs miljøpolitimester og sjefovervåker for bærekraftig utvikling bl.a. FNs omfattende handlingsplan mot sult i verden (fra 1996) som sier at "all mat må produseres bærekraftig og at dette må følges opp både nasjonalt og internasjonalt" - kan ikke Børge Brende lenger sitte passiv i regjeringen og se at vi nærmest saboterer egen oppfølging av planen ved Stortingsvedtak i 1999 om at vi skal nå 10% av vårt lille dyrkbare jordbruksareal omlagt til bærekraftig drift først i år 2010, og at vi nå ved bare å ha nådd ca. 2.6% omlagt hittil er blitt sinke i vest-Europa! Dette mens vi også vedvarende støtter landbruket med over 11 milliarder årlig gjennem jordbruksavtalen - der vi fortsatt hovedsakelig støtter en tradisjonell ikke bærekraftig drift! Når nå også EU gjennom sin nylig vedtatte landbruksreform vil følge FN i sin støtte til landbruket (basert på bærekraftig kvalitet, ikke lenger bare på produsert mengde) - skal det godt gjøres at Stortinget idag vil motsette seg en fortgang i omleggingen til bærekraftig drift, som FN forventer 100%. Ei heller en prioritering av støtte til bærekraftig drift (øko-landbruk) i jordbruksavtalen! Sjefovervåker Brende kan heller ikke overse at regjeringen nå bevilger 500 millioner over 5 år til lokal matproduksjon (med særpreg) gjennom “Bondens marked” og at Statens nærings- og utviklinsfond bidrar med 5,9 millioner til et" a/s Kaupa" - uten å forvisse seg om at slik matproduksjon skjer efter bærekraftige Debio-godkjente retningslinjer!

Bios har (med over 350 støttespillere fra start i 1950) i samarbeid med helse -reformkostbevegelsen ute i Europa (som meget har ligget til grunn for dannelsen av Grønne partier) nå gjennom 53 år slått til lyd for økologisk bærekraftig matproduksjon og en mere helhetlig forebyggende/opprettende helse- miljøpolitikk i vårt land. Som leder i denne særdeles viktige FN-kommisjonen må vi ønske Børge Brende hell og lykke i sitt arbeid for en bærekraftig utvikling på alle områder med å rette opp/bevare helse- og miljømessige maksimalt gunstige leveforhold for alle i en stadig økende verdensbefolkning!

Med vennlig hilsen Bios Stiftelse

Fredrik Lütken daglig leder

PS: Kopi av dette innlegg sendes til FN kommisjonsleder Børge Brende - vedlagt brev til Regjering/Storting 5/5-02, debatt innlegg 2/5-03, 25/7-03, samt Fellesrådsforslag til helhetlig helse-miljøprogram for alle partier!?