tirsdag 10. mai 2011

Verdikommisjonens oppgave

Fremstøt 120 Sendt til Aftenposten 8. januar 1998. Sendt til øvrige media etter at Aftenposten refuserte innlegget. Usikkert om innlegget ble trykket.

På bakgrunn av de mange meningsytringer omkring Gro's kandidatur til toppjobben i WHO - vel den viktigste verdifokuserte organisasjonen i verden - er det tilsynelatende nok av oppgaver vår nye verdikommisjon har å gripe fatt i. Det gjelder svakheter/mangler/utilstrekkeligheter innen verdiområder som helsevesen, alternativ medisin, sykdomsforebyggelse, kriminalitetsforebyggelse, utdannelse, eldreomsorg, etikk, kollektivtrafikk og hva det ellers måtte være av miljøtiltak som de forskjellige mener heller er kommet svekket ut fra hennes regjeringstid. En forarget leser hevdet i Aftenposten forleden at kommisjonens første oppgave må være å få slutt på statens monopol - dvs. på all bortkastet tid til køståing for å kjøpe vin til politikerbestemt ågerpris! Noe den nye regjering vel neppe vil gå inn for. Men for her bare å holde seg til forbruksvarer og ågerpris. Hva med vedvarende å måtte betale inntil det tredobbelte for økologiske matvarer i forhold til de tradisjonelle. For de økologiske som er internasjonalt opplest og vedtatt som det beste for både helse og miljø - og som så mange gjerne vil ha i dag, men som man på grunn av prisen må avstå fra! Takket være en tilbakestående landbruks- og subsidiepolitikk er det heller ikke nevneverdig produksjon av slik mat i vårt land idag.

Det er meget en skam at Norge er blitt sinke med bare ca. 1,5 % i omleggingen til et forsvarlig økologisk landbruk i forhold til Europa ellers som er oppe i 10 - 15 %. Noe helsekostbransjen i åpent brev til Regjering og Storting nylig har tatt opp - med krav om omprioritering av subsidiene til landbruket til fordel for produksjon av økomat - og en akseptabel pris til forbruker. Eksempelvis tar et land som Sveits - gjennom sin subsidiepolitikk, sikte på en total omlegging innen år 2002, da man ikke lenger vil støtte tradisjonelle driftsformer! Ut fra Brundtlandrapportens klare forpliktelse om at vi heller skulle ligge foran, står vi her overfor en forsømmelse fra Gro's egen regjerings side som man ikke engang skulle trenge verdikommisjonens uttalelse om. Eller hva sier vår verdifokuserte nye regjering om en fortgang i omleggingen? Helsebevisste forbrukere krever kvalitet på sin mat idag - og uten tvilsomme tilsetningsstoffer! For bl.a. ikke å belaste vårt fra før overbelastete helsevesen mer enn høyst nødvendig! Men hertil trenges folkeopplysning - også om alt ellers forebyggende ved siden av fullverdig mat!

Bios Stiftelse

Fredrik Lütken (leder)