tirsdag 10. mai 2011

Hva sier og gjør Helsekostbransjen inn i år 2000 ?

Fremstøt 127. Brev til Helsekostbransjen HL, HD og HH datert 12. april 1999.

Til Helsekostbransjen
  v/ Helsekostbransjens Leverandørforening
  v/ Helsekostbransjens Detaljistforbund
  v/ Helsekostbransjens Hovedorganisasjon

Til orientering følger vedlagt en artikkel om livsstil, helse og miljø - som vi omsider fikk inn på debattside i Aftenposten 8. mars d. år - med kopi også av brevet til redaksjonen med manus datert 12. desember -98 ! For ordens skyld følger også kopi av vår henvendelse til Verdikommisjonen 5. februar -98 som det vises til i artikkelen. Verdikommisjonen har kvittert for mottagelse, men spørs vel om vi hører noe derfra. Positivt at Aftenposten endog fremhever at tilgangen på økologisk høyverdig mat og drikke må kunne hevdes å være en menneskerett ifølge grunnloven - som rent vann og ren luft vel er det!? Noe bransjen - hva gjelder plantemat og drikke - har slått til lyd for helt fra starten av. Hva mener vår hjemlige bransje - om at vi er sinke i omleggingen?

Når det gjelder forebyggelse av våre store folkesykdommer som hjerte- og karlidelser og særlig kreft skjer det nå endelig noe i offentlig regi. Fra 1. januar i år ble nemlig Statens Ernæringsråd utvidet til et “Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet” med 22 regjeringsoppnevnte rådsmedlemmer i to fagråd - under ledelse av to av landets fremste eksperter på henholdsvis kost professor Knut Inge Kleppe (leder) og på fysisk aktivitet professor Roald Bahr (nestleder). Ifølge Aftenposten 13. mars d. år (vedl.) satses hele 26.5 millioner på innsats her i inneværende år! Hva får vi av innslag med Øko-mat mon tro? - Der Norge vedvarende er sinke i Europa! Skal helsekostbransjen bare se det hele an?

Bios ble som kjent etablert i 1950 med oppslutning av 350 interessenter fra hele landet (takket være Harald Børresen) - med formål å omsette kun helsetjenlige næringsmidler og kosttilskudd fra planteriket - og drive opplysningsvirksomhet om den fullverdige plantekostens betydning for helsen - på basis av anerkjent forskning og de internasjonalt vedtatte retningslinjer. Fra 1988 av gjennom Bios Stiftelse (etabl. av Bios Venner) kun opplysningsvirksomhet. Undertegnede ble første leder i H.L. ved etabl. i 1978 og som æresmedlem fast møtedeltager i H.D. Hva gjelder Bios-fremstøt i årenes løp vises til samlepermer beroende i HD og HL.

Efter 50 år med helsekost i landet - med en gryende forståelse for økomat idag - må det være en idé for bransjen - nå ved inngangen til år 2000 - å markere seg med et fremstøt for helsekostsaken, med særlig vekt på øko plantemat og drikke. Dette som en oppfølging av HDs henvendelse til regjering og storting m.fl. av 22/10 -97 (vedl.) Om mulig få med Helios, Norsk Økologisk Landbrukslag, Debio-org., Fremtiden i våre hender ev. flere i en fellesaksjon. Ja, vel også Norsk Forum for Helse og Miljø (tidl. Fellesrådet for H H og M). Dette også for å bringe bransjen ut av et dødvanne efter så lang tids ensidig fokus på kosttilskudd og naturmidler. Skal helsekostbransjen oppfattes seriøst av forbrukere flest, må den markere seg med et mere helhetlig budskap - med øko- mat og drikke som vel det aller viktigste av alle bransjens tilbud. Og helst før NKL og de øvrige i dagligvare overtar! Med en nyetablering på banen - Helsekostbransjens Hovedorganisasjon - uten medvirkning/deltagelse av de to bestående for detaljister og leverandører, er det å forvente at man snarest kommer frem til en orden - til en reell hovedplattform slik at bransjen kan fremstå samlet!

I håp om - og med alle gode ønsker for en bredest mulig aksjon for bedre helse, miljø og livsstil med øko plantemat og helsekost forøvrig inn i år 2000.

Med vennlig hilsen Bios Stiftelse,

Fredrik Lütken, daglig leder