fredag 6. mai 2011

Brev til Statsminister Kåre Willoch

Fremstøt 30. Brev til statsminister Kåre Willoch 20. juli 1984, fra sykkeltur i Telemark.

På sykkeltur i Telemark opplever min kone og jeg en sen kveldstime, på en idyllisk plass ved Seljordvatnet, et koselig intervju med statsministeren i radioen. Innslaget var i det hele tatt så hyggelig i en tid når hele landet slapper litt av i vår herlige natur. Men var det samtidig litt urovekkende ?

For hvordan skal regjeringen og da særlig Høyre få velgernes tillit igjen om et års tid. Ja, hvordan skal de borgerlige kunne få fortsette å rette opp økonomien her i landet, når man stadig er nødt til å gjøre upopulære tinq - og endog er nødt til å se at arbeidsløsheten øker en tid frem til at man forhåpentlig greier å redde de bestående arbeidsplasser og få gitt hele arbeids-Norqe en ny giv! Til det trengs minst en fireårsperiode til - og det fortjener dere sandelig å få. Men hvordan skal man få folk flest til å begripe at det må koste noe for å rette opp skjevhetene.

Jeq sender disse linjer - fordi vi er begge er meqet opptatt av og bekymret for utvik1ingen på helse - sosialsektoren. Vi har fulgt ganske godt med i utviklingen her nå i over 40 år (sønn lege) og vi mener at så meget kan gjøres her i forebyggende og kostnadsbesparende retning, som ganske sikkert vil bli vel mottatt og medvirke til en fortsettelse. Hva f.eks. med litt satsinq på folkeopplysning omkring det å unngå sykdom - slik ernæringsforskningen klart sier oss det idag ?

Ikke bare statsministeren, men sikkert hele regjeringen, vil måtta svare det samme - at det ikke er mulig å ha rede på alt. Ingen kan vel egentlig det. Med bakgunn i et innlegg jeg nylig sendte til Aftenposten om hva selskapet Bios står for - se vedlegg - står underteqnede eventuelt gjerne til disposisjon for å qi en nærmere orientering om hva helse - eller reformkostidéen egentlig står for ute i Europa - og hva en nytenkning og handling ut fra kjensgjerningene her kunne utrette i retninq av å gjøre regjeringen populær.

Når LO og Ap nå stadig sterkere slår til lyd for å få rettet opp alle skadevirkningene på det arbeidsmiljømessige plan, var det ikke da en idé for Høyre og samarbeidspartnere å gjøre en skikkelig innsats på hele det miljømessige plan innbefattet ernæringen (ikke bare på det ytre plan som hittil gjennom et miljøverndep.) så vi endog kanskje kunne slippe å få et eget "grønt" parti også her i landet.

Med beste sommerlige hilsen og takk for et fint program -

Fredrik Lütken
daglig leder for Bios-selskapene

P.S. Takk ellers for liften fra Lommedalen etter Krokskogrennet sist !