onsdag 11. mai 2011

Produksjonsstøtte og bærekraft i landbruket

Fremstøt 146: Innlegg sendt til Aftenposten og øvrige media 6. november 2002.
Fikk takkebrev fra NRK for forslag til debattprogram, brev fra Statens landbruksforvaltning om at det er en politisk sak, og innlegget i retur fra Aftenposten
.

En kraftsalve fra Kystpartiets Jan-Ove Fromreide mot regjeringen (Aftenposten 30/10) om "at statens krav om inntjening på over 30.000 kr for å få produksjonsstøtte har skapt problemer for mange - og er iferd med å utradere store deler av den norske bondestanden" gir, efter toppmøtet i Johannesburg, grunn til å sette søkelyset på støtteordningen i landbruket også i bærekraftsammenheng. En årvis støtte, iflg. jordbruksavtalen, i år på over 12 milliarder som "skal bidra til å opprettholde bosettingen og næringen i distrikts-Norge - og bl.a.sikre oss trygg mat og selvforsyning i en krisesituasjon".

Når regjeringen nå, gjennom bl.a. raus bevilgning til bistand og utvikling, prisverdig vil følge opp og endog være pådriver i FNs handlingsplan for å halvere antallet sultende i Verden frem til år 2015. - En plan som hva gjelder trygg mat sier at den må produseres på en slik måte at den ikke forringer fremtidig matproduksjon, dvs. være produsert økologisk bærekraftig! Noe som også må følges opp nasjonalt! Iflg. FNs menneskerettskonvensjon er tilgang til bærekraftig produsert mat endog blitt en menneskerett!

Når omleggingen til økologisk bærekraftig jordbruk her i landet bare har nådd/utgjør ca. 2,5 % av vårt lille dyrkbare areal - og vi er blitt sinke i Europa, sier det seg vel selv at vi som pådrivere må gjøre fortgang i egen omlegging. Noe våre folkevalgte ikke lenger kan motsette seg! Selv om regjeringen nå satser over 100 millioner i egne tilskudd til øko-landbruket over jordbruksavtalen, blir dette bare dråper i havet i relasjon til milliard-overføringene ellers i avtalen som i sin helhet går til støtte for vårt tradisjonelle "godt norske" ikke bærekraftige landbruk!

Skal vi ikke evig ligge efter EU og våre naboland i omleggingen er det vel på tide å prioritere økolandbruket i overføringene - eller bare sette rimelige frister for omlegging for en fortsatt støtte. I det minste slik at vi gjennom støtteordningen i jordbruksavtalen snarest kan komme i forkant for EU i omleggingen. Noe mindre kan vi som foregangs- og pådriverland ikke være bekjent av.

Selvsagt må vi mest mulig unngå å få dyrkbar mark liggende brakk. Staten bør kunne avstå fra krav om inntjening - og endog imøtekomme krav fra landbruksnæringen om høynet tilskudd til matproduksjon - dersom jordbruksavtalen kunne sikre alle norske forbrukere økologisk bærekraftig produsert mat til overkommelig pris! Noe som ville kunne gi oss tifold igjen i form av bedre helse og miljø. Men det må skikkelig folkeopplysning til om det helse- og miljøgavnlige! Og vi må få et produsent-uavhengig mattilsyn med et aktivt ernæringsråd til å fremme økomaten. Slik som nå i EU, særlig i Tyskland idag, med kun støtte til øko-landbruk og nedtrapping av kjøttproduksjonen!


Bios Stiftelse v/ Fredrik Lütken daglig leder


Kopi sendes til Regjeringen og Stortinget v/partiledere.