mandag 9. mai 2011

Livsstil, helse og miljø

Fremstøt 89. Innlegg trykket på debattside i Aftenposten 22. november 1990.

At Syse-regjeringen ifølge trontalen ville “forebygge skader på natur og miljø, ta vare på naturressurser og sikre en bærekraftig utvikling” er vel noe den nye regjeringen må følge opp med Brundtland-rapporten som pådriver! At landbruket skulle “opprettholde matvareberedskapen og sikre landet kvalitetsprodukter” er vel også noe den nye (og tidligere) helse- og miljøvennlige landbruksministeren vil følge opp. Forhåpentlig så skikkelig at alle fremtidige overføringer til landbruket blir betinget av en omlegging til miljøvennlig økologisk jordbruk for fremstilling av høyverdige giftfrie produkter - som nesten uansett pris vil være lettselgelige også innenfor et fremtidig EF!

At Syse-regjeringen - på bakgrunn av vårt enorme helse- og sosialbudsjett - ville “prioritere arbeidet med å redusere sykefraværet og omfanget av uførepensjon ved bl.a. øket vekt på forebyggende tiltak”. Ja, endog ville “utarbeide en nasjonal strategi for forebyggende helsearbeide” - er også en utfordring til Brundtland-regjeringen. Med en ernæringsmelding (fra -76) og en oppfølgningsmelding (fra -81) - og alle nye landevinninger innen forebyggende helsearbeide og friskvern, kostholdet ikke minst, skulle vi kanskje en gang kunne se frem til en nedgang i de fleste kjente folkesykdommer! Det må vel ellers være tverrpolitisk enighet om å “styrke den forebyggende innsats innen kriminalpolitikken - på tvers av sektorgrenser” - som det så lovende lød i trontalen.

Ja, her er det sannelig nok av utfordringer for den nye regjeringen. At det virkelig må gjøres noe på alle disse felter, er det vel ikke tvil om. Spørs bare om Brundtland-regjeringen vil følge opp - og gjøre det så grundig at vi blir klar over alt det gale vi gjør og vil handle deretter, dvs. til det bedre. Avgifter, bøter/fengsel alene duger ikke. Spørs om ikke alt dette med livsstil, helse og miljø er noe som må bankes inn i oss over tid - helt fra oppvekstårene av. Med de enorme uttellingene vi står overfor i å rette opp alle miljøskadene og den bare tiltagende kriminalitet, er det vel bare en målbevisst skolering som må til - av oss alle! Og alle hjelpemidler må tas i bruk - TV, radio bl.a. - langt mer enn hittil.

Fredrik Lütken,
sekretær i Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø