mandag 9. mai 2011

Alt for helsekosten

Fredrik Lütken intervjues av Jenny Lippestad i Aftenposten i forbindelse med sin 75-årsdag 2. juni 1991. Intervjuet ble trykket på fødselsdagen.

Arbeidet for et forbedret og riktig kosthold, eller helsekost, er ingen diffus, norsk aktivitet, men skjer i et samarbeide i 14 land. Europa har gått foran, og Norge har vært med i det internasjonale arbeidet fra 1978.

Helsekost er mer enn bare ernæring. Det handler om en helhet i menneskets og samfunnets livsstil, sier Lucas Fredrik Lütken, 75 år idag.

Man vet meget vel hva han snakker om, Lucas Fredrik Lütken, pioner og uoppslitelig helsekostarbeider i vårt land. I dag fyller han 75 år, og er til de grader fremdeles på banen, med foredrag, virksomhet som styremedlem, sekretær osv.

I år gikk han også sitt 48. Birkebeinerrenn, sogar med nr. 75 på brystet. Ingen andre har gått flere enn han. Kravene til merket har han klart i 43 av rennene. Målet er å gå 50 Birkebeinerrenn, samt å vinne sin klasse! Han er dessuten stadig ivrig roer og danser, den gamle norgesmester i begge idretter og finaledeltager i 15 nordiske mesterskap i dans. Dansepartner er hustruen, Lill Dagmar Lütken.

Helheten

Hans hjerte banker for det hele - for helheten i mennesket. Derfor har han ikke bare pleiet kroppsutfoldelse, men dertil vært administrator i Norske Studenters Roklubb og i Norges Amatørdanseunion (NADU).

Helhet er også hva han fremholder i sin innsats for helsekost - og det har han gjort siden han i 1950 var med på å få i gang helsekosthandelen i Norge gjennom A/S Bios. Han satt i styret og var senere i 12 år administrativ leder av firmaet, deltok dessuten i å bygge opp import og distribusjon i nye helsekostforretninger, innen det som er blitt en hel bransje. Egen leverandørforening og eget forbund er blitt til på Lütkens initiativ.

Helsekost, sier jubilanten, - det er mer enn bare et spørsmål om ernæring. Helheten er hva det gjelder, bl.a. slik det er uttrykt i seks punkter av det ni år gamle Fellesrådet for Helse, Helhet og Miljø, poengterer han.

Han siterer punkter om økologisk økonomi, natur- og ressursforvaltning, biologisk/økologisk jordbruk, ernæring, vitalkost, naturmedisin og helhetsbehandling, menneskelig utvikling og helhet.

Og han understreker at arbeidet for en helhetlig forebyggende helsepolitikk må omfatte indre såvel som ytre forhold. I det totale miljøarbeide synes han forøvrig at helseaspektet lett blir borte.

- Hva er så helsekost?
- Det er et forbedret og riktig kosthold, med vegetabilske næringsmidler, sammensatt i et riktig forhold, og tilberedt skånsomt slik at næringsverdien er best mulig bevart. Daglig bruk av råkost er en del av dette.

- Er De selv vegetarianer?
- I prinsippet ja. Men jeg fornekter ikke “det gode” i samvær med andre mennesker, innrømmer helsekostforkjemperen, som drakk kaffe for første gang under sitt 21. Birkebeinerrenn, og ble reddet fra kollaps.

“Det gode” tar Fredrik Lütken ellers i rikt monn ut på andre måter, og fremholder livsgleden f.eks. i dans, som han kaller den fineste av alle idretter. Han har forøvrig en del av æren for at dans ble godkjent som idrett her i landet.

- Dans er den fineste av alle idretter, nettopp fordi der er livsglede tilstede også i konkurranseøyeblikket. Jeg kan love at mye livsglede er det ikke plass til under en knallhard etappe i roing, fastslår han, og går på dans to ganger i uken. Men roingen får også sitt, og ikke alt er konkurranse med stoppeklokke.

Denne 75-årsjubilant er forlengst æresmedlem av sine foreninger. I helsekostbransjen har det engasjerte mennesket kvittert med årlige tordentaler på årsmøtene. Men de kjenner ham og respekterer hans iver og uoppslitelige innsats. Fødselsdagen feirer han på sitt landsted Oven i Rygge.