onsdag 11. mai 2011

Årsrapport Julen 2005

Fremstøt 183. Årsrapport Julen 2005.

Til alle Bios-venner !

Heller ikke i år har vi været forskånet for uhell. Efter overarmsbrudd i fjor og lårhalsbrudd i høst - og lang tid på sykehus for rehabilitering - er Dagmar vedvarende sterkt handicapet. Hun strever fortsatt med gåstol og må ha hjelp til det meste. Selv med hjelp fra bydelen og oppfølging av legesønn Jan, blir det for egen del liten tid til jobb og samvær med ro- og skivenner. Savner jo dansetrimmen! (med Dagmar i 70 år!) Hva gjelder Birkebeinerrennet må det vel også holde med 60 ganger og ha vunnet både 80 og 85årsklassen - på plantekost!

Når vi begge snart runder 90 og nå gjennom 55 år har jobbet for fremme av helsekost og økologisk fullverdig plantemat - fra 1986 som pensjonister i stiftelsen på hobbybasis - er det på tide at vi får avløsning! Noe vi fremmet for vårt styre i fjor. Som æresmedlem i Helsekostbransjen har vi utfordret styret der til nå selv å gjøre fremstøt for øko-plantemat som bransjen primært ble til for! Ganske særlig efter at FN i 2002 enstemmig besluttet å gå inn for en fremtidig bærekraftig utvikling generelt - bl.a. at all mat nå skal produseres bærekraftig (økomat) og slik at sult og fattigdom blir halvert frem til år 2015! Noe alle 191 medlemsland har forpliktet seg til å gjennemføre - lokalt og globalt for å sikre ressursene og hele vårt livsgrunnlag! Noe helsekostbransjen og De Grønne har kjempet for i snart hundre år i Europa. Der Norge er sinke både i omleggingen til bærekraftig matproduksjon og folkeopplysning om hvorfor!

Bios (med 350 interessenter) har fra start i 1950 i skrift og tale, gjennom media og overfor skiftende regjeringer og folkevalgte, slått til lyd for en helhetlig forebyggende opprettende helse- miljøpolitikk med vekt på øko-plantemat - i tråd med hva anerkjent ernæringsforskning og den internasjonalt samarbeidende helsekostbransjen er kommet frem til. Et programforslag utarbeidet av Fellesrådet for Helse og Miljø, der vi deltar, la vi frem for regjering, storting, samtlige partier og valgprogramkomiteer alt i fjor - med stadige påminnelser frem til stortingsvalget i år. Senest overfor forhandlerne på Soria Moria! Fikk endog takk for innspillet fra Jens Stoltenberg! Så det spørs?

Rent glade ble vi av besøk hjemme forleden av Bransjerådets leder med takk - for "kjempeinnsats for vegetarisk kosthold og økologi og som premissgiver for det moderne kosthold i Norge" og tre digre kartonger helseprodukter og dertil et gavekort på kr.10.000 for uttak av økovarer i en nær Helios-butikk. Som julegave fra hele bransjen! Bransjeforeningen ble stiftet i 1978 med Fredrik Lütken som leder.

Med FN som pådriver må vi jo håpe på fremgang i bærekraftig forståelse og utvikling generelt på alle områder bl.a. i ressurssløsende forbruk! Økomat har i høyeste grad også med vår helse å gjøre!

Denne julehilsen er sendt til Bios Venner og andre som kan tenkes å ville medvirke til fortgang - bl.a. de nye i regjering og storting - og til alle gode venner i håp om forståelse for hva bærekraftig utvikling betyr for alt fremtidig liv på denne kloden!

Med alle gode ønsker for Julen og det nye År! Beste hilsen fra

Dagmar Lütken sekretær (sykmeldt) og Fredrik Lütken daglig leder