Bios

Fredrik Lütken var med å etablere Bios i 1950. Han var deretter sentral i Bios frem til han gikk av med pensjon i 1986. I de påfølgende mere enn 20 år arbeidet han som daglig leder og hustru Dagmar som sekretær i de ideele organisasjonene Bios Stiftelse og Bios venner. Dette gjorde de på ulønnet frivillig basis. Etableringen av Bios er Fredrik Lütkens fremstøt 3. Informasjonsbrosjyren om Bios - Riktig Kost Bedre helse, vises under. Den ble distribuert i et meget stort antall.

Riktig Kost Bedre helse

Gi deg selv en sjanse...
En nyttig informasjon om helsekost fra Bios
fra 1950 i helsekostens tjeneste på anerkjent forskergrunnlag.

Bios matvettregler 
  1. Sørg for en allsidig kost av mest mulig fullverdige produkter.
  2. Se til at den blir riktig avbalansert mellom friske rå basalske emner og syredannende emner.
  3. Start dagen best med noe å drikke.
  4. Start helst alle måltider med en frisk frukt eller grønnsak - og alltid en solid råkost  før selve hoved måltidet.
  5. Kok og stek minst mulig.
  6. Drikk ikke til maten, men gjerne mellom måltidene.
  7. Tygg maten godt - og vis måtehold.
  8. Spis regelmessig, 3-4 ganger daglig.
  9. Unngå finsiktet, raffinert og tungfordøyellg fet mat - vis måtehold med helmelk, melkeprodukter, egg og matoljer generelt.
  10. Unngå søtsaker, kunstige tilsetninger, koffein- teinholdige drikker og selvsagt røyk, alkohol og narkotika.
følg matvettreglene
trim litt daglig
hold deg slank og frisk!

Bios Stiftelse - for fremme av folkehelsen

er etablert av gamle (tidligere) Bios-aksjonærer - bl.a. gjennom organisajonen "Bios Venner" - med formål å følge opp Bios målsetting - en bedre folkehelse gjennom et mere helseriktig kosthold ifølge ernæringsforskningen.

Bios Stiftelse er tilknyttet "Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø", som arbeider for en helhetlig forebyggende helsepolitikk - omfattende alt som påvirker vår helse i videste forstand - både vårt indre miljø, vår helse, vår livsstil generelt og vårt ytre miljø - naturen, jordsmonnet - hele vårt livsgrunnlag. Det legges her også vekt på at anerkjente alternative terapier og forebyggende tiltak, samt at helserådgivning, blir integrert i behandlingstilbudene fra vårt helsevesen.

For nærmere opplysninger: Bios Import A/S, Vestmarkveien 131, 1300 Sandvika

Hva er Helsekost ?

Helsekost er:
  • Fullverdige, vegetabilske næringsmidler,
  • sammensatt i riktig forhold,
  • tilberedt på en skånsom måte, slik at næringsverdiene er best mulig bevart.
Daglig bruk av råkost inngår som en viktig del av helsekostbegrepet.

Med helsekost forståes først og fremst vegetabilske næringsmidler.
  • Hovedemnene er friske, rå grønnsaker, rotvekster, poteter, korn, frø, bønner, nøtter, frukt, bær, diverse ville planter, røtter, urter, tang og tare. Det legges vekt på at produktene er fullverdige og såvidt mulig fri for alle slags gifter, sprøytemidler etc.
Helsekost er videre:
  • Alle produkter som er laget av disse hovedemner - pålegg, middagsretter, safter m.m. - der fremstillingen bevarer råvarenes verdier maksimalt i det ferdige produkt - gjennom en naturlig konservering (frysing bl.a.) uten konserveringsmidler, hvitt sukker og andre skadelige tilsetninger (kjemikalier, aroma- og fargetilsetninger). For kornvarers vedkommende at det ferdige produkt har med alle kornets bestanddeler i sin naturlige sammensetning, bl.a. kimen og grovemnene - som f.eks. i fullkornbrød og i mysliblandinger i motsetning til finsiktede melprodukter.
  • Ved nødvendig søting og salting bør det fortrinnsvis brukes honning og havsalt, med bl.a. mineraler, vitaminer og sporstoffer i behold, i motsetning til raffinert sukker og vanlig koksalt.
  • Fettstoffer i sin naturlige form så som nøtter, mandler, sesamfrø, solsikkefrø, soya o.l. Koldtpressede oljer og plantemargarin bør anvendes moderat.
  • Tørkede frukter. Såvidt mulig ikke behandlet med kjemikalier.
  • Frukt-, bær- og grønnsaksafter, melkesyregjærende grønnsakmoster og plantesafter som er naturlig konservert eller skånsomt pasteurisert med næringsverdiene maksimalt i behold uten tilsetninger.
  • Frukt-, plante- og  urteteer uten tein og koffein.
  • Spesialprodukter (kosttilskudd) - som hvetekim, kli, grøntmel, taremel, lecithin, ølgjær, gjæreekstrakt, nypeekstrakt, kimolje, propolis, pollen bidronniggelé, tran, samt diverse naturlige mineral- og vitamintilskudd.

Til helsekost hører også de fleste melkeprodukter - fortrinnsvis de magre typer. (Derfor betegnelsen lakto-vegetabilsk).

HL vil følge med forskning og vitenskap på det ernæringsmessige område og til enhver tid følge opp de resultater som kommer frem.

Helsekostbransjens Leverandørforening
etablert 1978

Hvorfor Helsekost ?
  • Sykdommer flest har ifølge ernæringsforskningen idag sin hovedårsak i feil/mangelfull kost. Det kommer klart frem at vår tilvante måte å livnære oss på - med bl.a. animalske emner generelt og alt det mindreverdige finsiktede, raffinerte, søte, salte og kunstige vi ellers setter til livs - med kaffe, røyk og alkohol i tillegg, mest undergraver vår helse.
  • Hele vårt fordøyelsessystem tyder på at vi hverken skulle være kjøttetere eller altetere - men planteetere (fastslått av bl.a. Den Amerikanske Legeforening). Planteproduktene (særlig råkosten) inneholder alle hittil oppdagede livsnødvendige næringsverdier (vitaminer, mineraler, sporstoffer, proteiner, fett, karbohydrater etc.) Kjøtt inneholder bl.a. mettet fett og urinsyre, er tungfordøyelig og dessuten en kostbar og ressurssløsende proteinkilde.
  • Helsekost er kun sunn fornuft i matveien, (se matvett-reglene)
  • Med helseriktig kost forsvinner meget lysten på søtsaker, røyk, alkohol, - og det som verre er, narkotika.
  • Helsekost er den sikreste slankekost og den holder maven i orden, (se enkle tips)
  • Opplysning om helseriktig kost vil gi bedre folkehelse og spare samfundet for enorme summer. Jfr. vårt helse - sosialbudsjett på over 100 milliarder! (1/3 av statsbudsjettet)
BIOS ble etablert i 1950 (ca. 350 interessenter) - på ideell basis - med formål bl.a. å omsette kun helsetjenlige næringsmidler og drive informasjonsvirksomhet om den fullverdige plantekostens fordeler. BIOS er tilknyttet Det Internasjonale Selskap for Utforskning av Sivilisasjonssykdommer og Miljø samt Helsekostbransjens Leverandørforening i Norge.

Helsekost (reformkost) er nå internasjonalt. 14 land i Europa samarbeider idag etter felles retningslinjer - basert på ernæringsforskningens resultater hittil.

Definisjonen av begrepet Helsekost og Matvettregler - begge retningsgivende for helsekostbransjen i Norge - er utformet av BIOS på grunnlag av disse retningslinjer.

Bios helsemeny
enkle tips for bedre kosthold

Start dagen med noe å drikke - en urtete, frukt- eller grønnsaksaft, eller eplesidereddik (Honegar) tilsatt vann, eller bare rent vann. Drikk rikelig.

Frokost/lunsj

Start med en frisk frukt eller grønnsak. Varier ellers med:
  • Fullkornbrød, plantemargarin og pålegg som mager ost, vegetabilsk postei med agurk, paprika, reddik, spiret frø/korn. Drikke - urtete/inst.drikk. Kefir/yoghurt hører også med.
  • Råkorngrøt med rosiner/fiken - eller:
  • Kornflokker med nøtter, tørkede frukter - eller
  • Frokost- og mysliblandinger med vann/melk. Tilsett ev. linfrø, gresskarfrø, kli, hvetekim, spirer, grøntmel, tangmel m.m.
  • Havre- eller kruskagrøt er også fine alternativ.
Middag
  • En stor blandet råkost daglig ev. med dressing. Dertil fullkornbrød eller spiret korn - eller
  • Varmrett laget av diverse malt/presset korn, nøtter, frø og bønner. Farsemiks til frikadeller o.l. - eller gryterett/lapskaus av soya, linser, sopp, mais, ris, hirse, bokhvete bl.a. - iblandet diverse grønnsaker ev. krydder. Uskrellede/bakte poteter til. Eventuelt melkesyregjærede grønnsaker/salater til.
    Obs - blanding av korn - bønner/frø/nøtter - grønnsak/rotfrukt gir høyverdig protein!
  • Grønnsaksuppe med vegetabilsk buljongekstrakt.
  • Dessert - en mysli- eller fruktblanding. Oppskrifter ev. ferdige middagsretter finnes i mengder.
Aftens
  • bør være lett, litt knekkebrød/klibrød o.l. (se frokost)

Bios produkter
fremstillet etter de internasjonale kvalitetsnormer

Safter- helsedrikker:
Rabenhorst frukt- og grønnsaksafter, Joker fruktsafter, Martlet Vinegar og Honegar (vinegar-honning), Morga urteteér, Acerola Plus drikke C-rik, Pioner inst. drikk, Bios fastepakke (6 dagers og 1 dags).

Frokostretter  kornvarer:
Bios klibrød, Tartex veg. posteipålegg, Eterna, Familia Baby mysli frokost-/dessertblandinger, Th & M spirefrø (org), Linusit Gold linfrø (org), Granufink gresskarfrø (org), Premix glutenfritt mel, Bokhvete-, Hirse-, Risvafler (org), Lima ris- og maisflokker (org), Lima 5 kornsflokker (org).

Middagsretter - diverse:
Tartex middagsretter, Fritini farsemix, Lane kryddersalt, Lima havsalt, Natura bisalt, Tamari buljongekstrakt, Frugola bulongpuler, Morga buljongterninger/ekstrakt, Demerara/ Melasse råsukker, Appelford melasse, Familia mysiibars, Druesukker tabl.

Kosttilskudd:
Bios Kraft styrkedrikk med bl.a. jern, Acerola Plus tabletter C-rik, H-Pantoten, Bjåst gjærtabl./flokker, Spirulina, Tangmel, Hvetekimolje, Propolis, Royal Gele, Fiber-tabl. Twardy Bioslank, Selen tabl., Top C-vit.tabl., Fibermin, Slim Max, Biosmin buljongfaste, div. vitamin- og mineraltableter, Maxi Vit, B 12 m.fl., Prof. Lindahls og Arno Wolles helsemidler, Polbax, Biolic, Max-Glandin, Bio-algMunkens bisalve, Peppermynteolje, Indikatorpapir (pH-test).

Sanovita-produkter:

Naturopan, High Desert Bi-pollen, Kousa hvetediet

org. = biologisk organisk dyrket - uten kunstgjødsel og sprøytemidler

DISTRIBUSJONEN

Bios-produkter distribueres gjennom et 10-talls helsekostgrossister ut til ca. 150 spesial helsekostforretninger omkring - tildels også til en rekke dagligvareforretninger med egen helsekostavdeling. Bios info-brosjyrer bl.a. Riktig kost - bedre helse fåes gratis alle steder!

Fremstøt 12, Helsekost inn i daglivarehandelen, gir en fin oversikt over Bios i forbindelse med 30 års jubileumet til Bios Helsekostsenter i Oslo. Se fremstøtet ved å klikke her.