onsdag 11. mai 2011

Brev til Forbrukerrådet om Bærekraftig produsert mat

Fremstøt 149. Brev til Forbrukerrådet med ønske om rådets støtte til å sikre den lille jorden vi har for bærekraftig matproduksjon i fremtiden? Lovet svar ved avdelings leder Stine Sem!
Brevet ble sendt 26. desember 2002.


Det vises til samtaler vi har hatt med såvel styreleder, daglig leder og ikke minst avd.leder Stine Sem omkring forbruker-viktige saker som Næringsmiddeltilsynets vedvarende tilhørighet under Landbruksdepartementet, og Rådets ønske/krav om å få samlet alle de forebyggende etater i et nytt forebyggende helsedepartement. Noe man er kommet så meget lenger i å løse i EU-land - særlig i Tyskland. Her med De Grønne i front for et nytt forebyggende departement. Vi håper Rådets innsats vil føre frem og hører gjerne om fremdriften her.

Bios a/s har fra start i 1950 i alle år - fra 1985 som stiftelse - slått til lyd for en mere helhetlig forebyggende/opprettende helse-miljøpolitikk i vårt land - og på anerkjent forskergrunnlag, gjennom internasjonalt samarbeide, være pådriver i oppbyggingen av helsekostbransjen i Norge. Senest i åpent brev til Regjeringen og Stortinget av 5. mai d.å. om “Helse- og miljøinnsats i verdens rikeste utenforland" - og derefter i media - har vi satt søkelyset på en rekke kritikkverdige forhold, mangler og unlatelser i helse- miljøsammenheng, (bl.a. med henv. til Rådet) Alt følger vedlagt!

Ganske særlig har vi gått i rette med regjeringens svake oppfølging nasjonalt i omleggingen av vårt landbruk i økologisk bærekraftig retning. En omlegging vi plikter å foreta som deltager og pådriver i FNs handlingsplan mot sult i verden. En plan som sier at all mat må produseres bærekraftig (ikke forringes i fremtidig produksjon). FNs menneskerettighetskonvensjon sier dertil at tilgang til slik trygg mat endog er en menneskerett! Vi håper at Forbrukerrådet vil støtte norske forbrukeres rett til bærekraftig produsert mat (inkludert rent vann!)- og aktivt medvirke til å sikre den lille dyrkbare jorden vi har (3%) for en bærekraftig matproduksjon i fremtiden!? Når vi er blitt sinke i omleggingen - og dette mest dreier seg om folkeopplysning og en prioritering i støtteoverføringene til landbruket, går det ikke lenger an å neglisjere folkets rett i en så viktig sak for helse og miljø. Med stortingsvedtak om å nå 10% i omlagt areal først i år 2010 må det en holdningsendring til her, om vi skal være troverdige pådrivere i å halvere sulten i verden frem til år 2015!

I vårt lange brev har vi tatt opp så meget som angår oss forbrukere - som kunne trenge Forbrukerrådets støtte? Men primært håper vi at Rådet vil følge opp retten til bærekraftig produsert mat.

Med ønske om et godt nytt år til alle i Forbrukerrådet -


Vennlig hilsen

Bios Stiftelse - for fremme av folkehelsen

Fredrik Lütken daglig leder