tirsdag 10. mai 2011

Kommentarer om Hydros miljørapport

Fremstøt 108 Som aksjonær hadde Fredrik Lütken et innlegg under generalforsamlingen i Hydro, vedrørende den mangesidige miljørapport. En rapport som faktisk er blitt fremlagt i eget hefte hvert år siden han for 6 år siden i 1991 rettet en ganske sviende kritikk overfor selskapets miljøprofil - hva gjaldt skadevirkninger for helse og miljø ved bruk av Hydros kunstgjødsel over tid. Gledelig derfor denne gang - ut fra Hydros erklærte målsetting, "Prinsipperklæring for miljøarbeidet" - bl.a. internasjonalt forpliktende samarbeid og gjennom opplysningsvirksomhet, jordanalyser m.m. at selskapet nå går inn for en bærekraftig utvikling - at gjødningsproduktene skal bevare jordens fruktbarhet på lang sikt også i helse- miljøsammenheng. Den fremlagte skrevne kommentar vedlegges.

Til generalforsamlingen i Hydro 21. april 1997
og konsernledelsen

Kommentarer om Hydros miljørapport

På oppfordring av selskapets avdeling for informasjon og samfunnskontakt vil undertegnede gamle Hydroaksjonærer, daglig leder og sekretær i Bios Stiftelse og tidligere styremedlem og daglig leder i A/S Bios - herved gjerne få uttrykke glede over all forståelse og innsats Hydro nå har vist gjennom flere år for en bærekraftig utvikling både i produksjonen og i anvendelsen av alle sine produkter. Det gjelder ganske særlig gjødningsprodukter til landbruket for bevaring av jordens fruktbarhet på sikt også for kommende generasjoner. Det vises til innlegg under generalforsamlingen 25/4 1991 punkt 4. - selskapets miljøprofil - se vedlegg.

Med alt det fine miljømessig som senere er kommet til uttrykk - om forpliktende målsetting, videre forskning, rådgivning til brukerne i bl.a. i "Prinsipperklæring for miljøarbeidet" i august 1993 og de årlige Miljørapporter fra 1991 av - må vel både Hydros aksjonærer og hele Norges befolkning ellers kunne føle trygghet for at det også i fortsettelsen vil bli satset maksimalt på en bærekraftig utvikling miljø- og helsemessig sett i alle Hydros produksjonsområder. For landbruksdivisjonens vedkommende forhåpentlig i forståelse og samarbeide med det gryende norske økologiske landbruk. Vi ligger så langt efter våre naboland og det øvrige Europa her. Det er vel på tide at også norske forbrukere snart kan få fullverdige økologisk dyrkede planteprodukter av alle slag uten tilsetningsstoffer i dagligvarehandelen! Noe vel Hydros gjødningsprodukter må kunne bidra til ved en miljøriktig anvendelse!? Det vises til vårt debattinnlegg om saken i VG på Verdens matvaredag 16/10 - 96 (vedlagt) - og ønskes lykke til i det videre arbeide for en bærekraftig utvikling for anvendelse av alle Hydros produkter!

Med vennlig hilsen i Bios Stiftelse

Fredrik Lütken daglig leder             Dagmar Lütken sekretær