torsdag 5. mai 2011

Brev til Statsminister Kåre Willoch om helse- sosialbudsjettet

Fremstøt 16. Brev til statsminister Kåre Willoch om helse- og sosialbudsjettet.

Oslo 12. januar 1983
Statsminister Kåre Willoch
Regjeringsbygget
Akersgaten
OSLO l

Kjære Statsminister,

Helse- sosialbudsjettet 1982: 54 milliarder, 1983: 61 milliarder, og hva i fortsettelsen?

Når Statsministeren først er så hyggelig og sender takk for Bios' 7. sans til jul - og til og med vedkjenner seg manglende viten omkring ernæring - helse, må det være tillat å oversende et debattinnlegg nylig til orientering om hva helsekost er internasjonalt idag. Unnskyld den noe krasse tittelen "Sover våre politikere ?".

Men skal vi noen gang kunne stanse den helt skremmende kostnadsutvikling på helse- sosialsektoren må "ondet" angripes fra roten av - dvs. i forebyggende retning - i langt større grad enn hittil. Dette brev i håp om regjeringsforståelse herav og en begynnende oppfølging i 1983 !

For ordens skyld nevnes at Bios er et ideelt foretagende (etabl. i 1950 av ca. 350 ernæringsinteresserte) med formål å omsette kun helsetjenlige produkter, næringsmidler, kosttilskudd, helselitteratur, naturkosmetikk etc. Bios har fra starten av vært tilknyttet Det Internasjonale Selskap til Utforskning av Sivilisasjonssykdommer og Miljø og helsekostbransjens organisasjoner i Europa - idag omfattende 14 land, som samarbeider etter felles retningslinjer - ifølge ernæringsforskningen. Av ca. 9000 dagligvareforretninger i landet, har ca. 10 % (de fleste store) idag etablert egne helsekostavdelinger, og vordende kjøpmenn har gjennom de siste 10 år fått undervisning om helsekost ved dagligvarelinjen på Kjøpmannsinstituttet i Bærum. Men hva gjelder folkeopplysning og den almindelige forståelse for ernæringens betydning for helsen m.v., er den minimal og ligger vi også langt etter våre naboland her.

vennlig hilsen

Fredrik Lütken, disponent i Bios.