onsdag 11. mai 2011

Egen idrettsminister! - hva sier regjeringen?!

Fremstøt 139. Sendt til Aftenposten og til regjeringen 4. april 2002. Usikkert om det ble trykket i Aftenposten. Det kom høflige svar fra regjeringen om ingen endring.

Når Grethe Fossum i Ap's sentralstyre - med støtte fra både SV, Frp og Sp - nå krever en egen idrettsminister som øverste leder for idretten må der ropes et rungende varsko! Sålenge norsk idretts primære målsetning, med all tilgjengelig støtte og alle "lovlige" hjelpemidler, er å få frem flest mulige verdens- og olympiske medaljevinnere i alle våre idretter, og vi dermed stadig mere fjerner oss fra idrettens opprinnelige ideelle målsetting - "en sunn sjel i et sunnt legeme" for hele det norske folk - må man kunne spørre om hva målsettingen for en idrettsminister skulle være. Dette i relasjon til all sykelig elendighet vi kan registrere i vårt samfunn idag med helsekøer, pleiemangler og budsjettoverskridelser i vårt helsevesen - som meget skyldes inaktivitet foran TV skjermen, PC-en eller som tribunesliter i idrettsverdenen, ofte med noe rusende ulovlig attåt! Idretts- og mosjonsinteressen rekker ikke stort lenger idag.

Skulle kulturministeren ikke lenger ha overstyringen, måtte styringen av såvel idretten som friluftslivet, mere formålstjenlig - og uten utsvelling av byråkratiet, kunne legges inn under helseministeren, der dette vel mest hører hjemme! For en balansert styring mellom elite- og breddesatsing, i samarbeid med det statlige ekspertråd for ernæring og fysisk aktivitet!

Når helseministeren nå omsider går inn for å integrere alternativ medisin i det offentlige Helse-Norge - og han iflg. stortingsvedtak før tusenårsskiftet, i samarbeid med miljøministeren og landbruksministeren, forhåpentlig også kan få litt fart på det økologiske jordbruk og produksjonen av økomat - der vi er sinke i Europa idag - ville vi langt på vei være igang mot en bedre helse. Dog viktig her at all matkontroll og alt mattilsyn, idag liggende under de matproduserende departementer for henholdsvis fisk og landbruksvarer (kritisert som "bukken og havresekken" av såvel ESA, Statskonsult, Forbrukerrådet og ikke minst matkontrollørene selv!)- også naturlig legges inn under helsedepartementet som helt neutralt, i samarbeid med ekspertisen i ernæringsrådet. Kunne man samtidig få til litt folkeopplysning gjennom media og TV bl.a. om forebyggende ernæring, øko-matkvalitet og helse. Videre subsidiering i landbruket, noe også efter kvalitetskriterier bl.a. som nå i EU-land, ville vi snart kunne ta igjen det vi ligger efter i helse- og miljøsammenheng. Og kanskje kunne vi slippe å bli "Harry" med grensehandel også med økomat !

Beste hilsen

Bios Stiftelse

ved Fredrik Lütken, daglig leder - og leder i Oscar komiteen for tur- og mosjonsidrett!