onsdag 11. mai 2011

Sponheim tar feil !

Fremstøt 137. Sendt til Aftenposten 18. januar 2002. Usikkert om det ble trykket.

Landbruksminister Lars Sponheim tar grundig feil når han ifølge Aftenposten 12 ds. (Aasmund Willersrud) under åpningen av den europeiske landbruks- og matvaremessen i Berlin overfor norske journalister hevder at Tysklands revolusjonerende nyorientering mot økologisk landbruk og matvaresikkerhet følger i norske spor! - og føyer til naturfordelen av å ligge i utkanten av Europa. Statsråden må jo vite at det økologiske landbruk i Norge bare såvidt er kommet igang - og vi med snaue 2% i omlagt areal hittil er sinke i Europa. Med Stortingets målsetting å nå 10% i omlagt areal i 2010 vil vi være enda mere sinke! For våre naboland og det øvrige Europa ligger allerede idag oppunder 10 % i omlagt areal - der forbrukerne kan velge og vrake i økomat - endog til overkommelig pris !

Når det gjelder den tyske revolusjon og minister Renate Kunert kunne Aftenposten for nesten ett år siden over helside berette om hva Kunert (45) som leder av Miljøpartiet og da statsråd i et nytt departement for forbrukervern og landbruk hadde på gang - med bl.a. en radikal nedtrapping av kjøttproduksjonen (maks 2 kuer pr. hektar areal) - og forøvrig omlegging av subsidiepolitikken - der nå det økologiske jordbruk skulle være prioritert i alle overføringer til landbruket (årlig ca. 110 milliarder i norske kroner) Dette av både helse- og miljømessige grunner - der hele regjeringen står bak!

Med bakgrunn i all den livsstilselendighet vi opplever idag med endeløse budsjett-overskridelser til reparasjoner og dertil den likegyldige holdning vi har til det økologiske landbruk og økomat - tydeliggjort av Landbruksdepartementets underliggende Næringsmiddeltilsyn - og all kritikk av denne tilhørighet fra bl. a. ESA, Statskonsult, Forbrukerrådet og matkontrollørene selv - er det å håpe at Venstres leder Sponheim benytter sin besøkelsestid i regjering til å følge opp utfordringen fra Tyskland med en mere helhetlig forebyggende helse- miljøpolitikk. Dette ved å endre subsidiepolitikken, minske kjøttproduksjonen (iflg. alle ernæringsråd!)- og som en norsk løsning samle alle de forebyggende etater, råd og tilsyn - innbefattet det nye næringsmiddeltilsyn i et frittstående nytt departement for forbrukervern - for en best mulig folkehelse ut fra solid forskning! Det resterende Helsedepartement vil ha rikelig nok med all sykebehandling - innbefattet da også anerkjente alternative terapier. (Da ev. som Sosial- og Sykedepartement)

Klarer statsråd Sponheim med støttespillere bl.a. SV og idag forhåpentlig flere enn tidligere å få gjennomslag for noe av dette i vårt naturbegunstigede utenforland (i årtier overgjødslet med kunstgjødsel og ditto med sprøytemidler) kan han om noen år kanskje med rette snakke om å følge i norske spor! Her må det i alle fall gjøres noe - helst før det blir storstilet svenske- og danskehandel også på økomat !

Bios Stiftelse

Fredrik Lütken, daglig leder