onsdag 11. mai 2011

Pådriverrolle forplikter!

Fremstøt 143. Om Verdenstoppmøte i august 2002. Innlegget ble sendt til media 20. august 2002 med anmodning om spalteplass, vet ikke om det ble antatt.

Verdenstoppmøtet - Pådriverrolle forplikter !

Venstreleder og landbruksminister Lars Sponheim har i en kronikk i Aftenposten 16. ds. om "Retten til mat" presentert Regjeringens tanker om Norge som pådriver i FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) som i 1996 vedtok en handlingsplan for økt matsikkerhet og som innen år 2015 skal halvere antallet sultende og underernærte. Det erkjennes at tilgang til trygg/sikker mat er en menneskerett og at all matproduksjon skal skje efter bærekraft-prinsipper, dvs. ikke forringe fremtidig produksjon (økologisk!).

Dette er jo svært så fine tanker fra samarbeidsregjeringen - som bør få tilslutning av alle partier med litt helse- miljøforståelse. Det er bare en hake ved tanken: Hvordan skal søkkrike Norge kunne fremstå troverdig som pådriver når vi selv ikke har fulgt opp nevneverdig bærekraft i vårt eget landbruk. Vi har bare nådd ca 2% i omlagt areal som økologisk drevet, mens EU nå nærmer seg 10%!

Skal vi være troverdige må Regjeringen i det minste få våre folkevalgte med på en opptrapping av omleggingen til på høyde med EU - vel helst ligge litt foran! Noe som enkelt kan skje gjennom en prioritering av økolandbruket i overføringene og litt folkeopplysning om hvorfor! Økomatprisene måtte også ned. Vi kan da ikke stå frem som pådrivere uten selv i rimelig grad delta i omleggingen!? Både UNESCO, UNICEF og ikke minst WHO bør kunne støtte denne planen!

Stiftelsen har i åpent brev til Regjeringen og til Stortinget i mai d.å. pekt på flere kritikkverdige forhold i helse-miljø-Norge. Bl.a. det uholdbare med mattilsynet hørende inn under produsent-departementene for fisk og for landbruksvarer - istedenfor inn under helsedepartementet som vel vår aller viktigste forebyggende etat. Her i samarbeid med ernæringsrådet! Alt noe Regjeringen burde kunne gjøre noe ved - for å fremme folkehelsen! Ja, hva sier Regjeringen ?

Bios Stiftelse - for fremme av folkehelsen - i beste forhåpninger

Fredrik Lütken, daglig leder

PS. Kopi av dette sendes for ordens skyld samtidig til Regjeringen og til Stortinget ved partilederne med vedl. DS.