tirsdag 10. mai 2011

Livsstil og kvalitet må læres!

Fremstøt 125. "Livsstil og kvalitet må læres!" Sendt til Aftenposten og øvrige media.
Eneste "napp" var i Dagsavisen 30. mai 1998!


Det gjelder den tiltakende sykelighet og elendighet i samfunnet i dag - med forferdende stor grad av rusmiddelbruk og kriminalitet i kjølvannet.

Opprettende tiltak sprenger i dag alle budsjettrammet uten at den skremmende elendighet lar seg stanse. Når dagens foreldregenerasjon har sviktet i det grunnleggende oppdragende, og vårt skole- helse- miljø- og rettsvesen og våre politikere ikke makter å demme opp for all utglidningen, kan man sannelig spørre seg hvordan det skal ende? I verdens rikeste land - foregangslandet med bl.a. Brundtlandrapporten!

I skolevesenet ber nå Lærerforbundet regjeringen ta affære mot volden i ungdomsskolen, og barneombudet vil ha “ny ungdomsskole med tyngde på menneskekunnskap, samliv og sosial læring. Læreren må bli mer rådgiver og veileder for barna”. Ja, det er så sant som det er sagt - læreren må overta der hjemmene og skolen hittil har sviktet. Årsakssammenhengen til alt det gale kjenner vi jo i dag gjennom forskning, og det gale må angripes fra roten av!

Fra første skoleår må det nå satses på lærerutdannelse og undervisning om alt som følger med mangelfull/dårlig kost og drikke, om rusmiddelmisbruk, røyking og avhengighet, om fullverdighet og immunforsvar - og om hva alle våre miljøsynder og vår egoisme fører til, fysisk inaktivitet ikke minst. Vi sitter jo i dag mest i godstolen og ser eliten utfolde seg. Jo mer ressurser vi satser for å nå verdenstoppen, desto mindre bredde/mosjonsevne blir det, og færre ledere til å følge opp, viser det seg!

At vi skal være en sinke i Europa i omleggingen til et forsvarlig økologisk landbruk og ikke skal kunne få økomat til overkommelig pris, er bare en liten del av problematikken. SVs forslag om fortgang her ble sågar nedstemt i Stortinget siste år! Hva gjelder støtteoverføringer til landbruket, vil til eksempel det tradisjonelle landbruk i Sveits ikke lenger få støtte etter år 2002!

Siden temaet og det forebyggende ellers ennå ikke har vekket våre tillitsvalgte, hva sier vår verdifokuserte nye regjering om tingenes tilstand, og hva sier den nyoppnevnte verdikommisjonen? Begge er for øvrig utfordret direkte. Med fadderskap til Brundlandrapporten gikk det i helse- og miljøsammenheng heller tilbake i lille Norge i Gros regjeringstid. Det skal derfor bli spennende å se hva hun kan rette opp av den globale elendighet gjennom WHO.

Bios Stiftelse
Fredrik Lütken (leder)