fredag 6. mai 2011

Bravo i åpent brev til Heløe og Mork

Fremstøt 37 Bravo i åpent brev til Heløe og Mork om det nytt serviceorganet for helseopplysning. Sendt 1. mars 1985, også til pressen. Det ble trykket i VG 9. mars under overskriften “Mot sykdommer med milliarder”

Bravo Heløe - og bravo Mork

Etter i 35 år å ha vært med på å slå til lyd for et sunnere kosthold (på solid forskergrunnlag i Bios), skal man altså endelig i 1986 få oppleve noe som mange har ventet lenge på - nemlig at Sosialdepartementet og Helsedirektoratet sammen skal opprette et rådgivende senter for helseopplysning og forebyggende helsearbeid.

I en tid da vårt helse- og sosialbudsjett har nådd det astronomiske tall 74 milliarder - utgjørende en tredjedel av hele statsbudsjettet (fordoblet siden 1981) og våre politikere i hektisk valgduell bare kappes om å øse ut enda flere milliarder til vår sykelighet, er det ikke for tidlig at noe skjer fra det offentlige i forebyggende retning. Når dertil ernæringsforskningen lenge har slått alarm om at feil/mangelfull kost er hovedårsaken til de fleste av våre sykdommer - endog kreft, må man kunne gå ut fra at forebyggende opplysningsarbeid omkring ernæring - helse vil få en bred plass og ikke mest bli uteglemt som hittil - i helsesammenheng.

Det høres riktig ut, som det antydes i intervju med førstekonsulent Christie i avdelingen for miljørettet helsevern (Aftenposten 28/2.85), at man først må utdanne lærere. For deretter å starte opp undervisningen. I helse- ernæringssanmenheng for vordende mødre, for barn i barnehagene og generelt i skolen fra første klasse av og helst frem til avsluttet studie. Ikke minst er det viktig at våre medisiner- og tannlegestudenter og alt øvrig helsepersonell får skikkelig utdannelse på det forebyggende plan. Hvorfor ikke, frem til at noen blir allround utdannet, dra nytte av våre ernæringsfysiologer som mange endog har etterutdannelse som diettetikere - eller våre nye homøopater med mange års utdannelse. Ja, det finnes vel også leger og tannleger med solid innsikt på det forebyggende plan.

Med tanke på at det i de senere år bare er bevilget ca. en million årlig (iår bare 800.000 gjennom Statens ernæringsråd) til folkeopplysning om ernæring - helse, er jo dette bare som en dråpe i havet. Det er å håpe at der nå satses så det monner litt på alle fronter i forebyggende retning, så man kanskje kan få stanset den nå helt skremmende utvikling på helse- sosialsektoren. Med skikkelig innsats på den forebyggende side kunne megen elendighet unngåes og enorme summer innspares.

At vår energiske sosialminister har satt seg fore å komme frem til et felles nordisk regelverk hva gjelder produkter i helsekosthandelen og derved bidra til å legalisere denne i vårt land, fortjener han også honnør for. Når 14 land i Europa idag er samarbeidende her på bransjeplan i tilknytning til ernæringsforskningen, er det dog heller ikke for tidlig at det skjer noe på offentlig plan også her - som f.eks. i Sverige.

Men hold nå frem i fordragelighet og bruk gjerne litt av milliardene til forebyggende innsats. Og gi dere ikke før man skimter en bedre folkehelse totalt sett.

Med en målbevisst fasthet her, Heløe & Co, skulle det ligge godt an for en ny fireårsperiode.

Oslo, 1/3.85         Fredrik Lütken