onsdag 11. mai 2011

Takkebrev til Mat&Helse

Kjære fagredaktør Dag Viljen Poleszynski!

Gratis abonnement på Mat&Helse!

Du verden som det gledet oss (begge 87) å få brev datert 6/5-03 fra vårt nye helsemagasin med en slik fin gave - endog med alle tidligere utgitte nummer fra nr.1/2002 tilsendt! Med dertil en svært så hyggelig "attest" - der det fremgår at vi "begge har gjort et viktig og utrettelig pionerarbeid for betydningen av helsekost og økologisk matproduksjon - helt i tråd med Mat&Helses grunnprinsipper", endog med "takk for innsatsen!" Det er jo ekstra gledelig at denne uttalelsen kommer fra vår nye universitetsprofessor i ernæring DVP som faglig ansvarlig redaktør i magasinet!

Hva gjelder pionerinnsats må vi gjøre klart at vi hele tiden har jobbet for Bios (i styret,som daglig leder og sekretær, stiftelse fra 1988). Og at det var over 350 fra hele landet som inspirert av Are Waerland og Harald Børresen som startet opp det hele i 1950 - på non profitt basis! - som alle kan fortjene betegnelsen pionerer! For å sikre virksomheten faglig var vi fra start assosiert tilknyttet Det Internasjonale Selskap for Utforskning av Sivilisasjonssykdommer og Miljø. Dertil også fra start med i det internasjonale samarbeide både på detalj-, produsent- og leverandørsiden (idag alle EU-land). Vi var i front både ved etablering av Helsekostbransjens Leverandørforening i 1978 (undertegnede første formann) og ved etablering av Detaljistforbund i 1986 (undertegnede æresmedlem her). På initiativ fra HL-formann Fredrik Lütken i 1978 kom det europeiske produsentforbund i årene 1982 og 86 frem til felles retningslinjer/kvalitetskriterier for produksjon av helsekost/healthfood/Reformkost.(vedl). Det har således været ganske betryggende grunnlag å jobbe for sak!

Når man idag er kommet så langt i det internasjonale samarbeid her at endog FN i sin handlingsplan mot sult i verden (fra 1996) krever at all mat må produseres økologisk bærekraftig og at alle medlemsland plikter å følge opp - også nasjonalt - er det ganske forstemmende at vi her tillands er blitt sinke i omleggingen til øko-landbruk i vest-Europa! At nå Forbrukerrådet går inn for å vekke landbruket og våre folkevalgte til fortgang i saken - og endog til samling av alt det forebyggende i et eget departement under kyndig statsråd (som i Tyskland) er flott! Ja, også Den Norske Kirke v/preses biskop Finn Wagle går inn for bærekraftig landbruk! Det nye Norsk økologisk landbrukslag Oikos krever nå også å bli hørt.

I erkjennelse av at vi trenger en mere helhetlig forebyggende/opprettende helse- miljøpolitikk i vårt land var vi aktivt med i forberedelsen og ved etableringen av Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø i 1986. Var også med i styret her fra start. Frem til 1989 fikk vi hele 39 organisasjoner/institusjoner interessert som medlemer! (jfr.vedl) Men fremdriften her har stoppet noe opp.

Med Mat&Helses faglige ekspertise så sterkt inn på arenaen - i TV Holmgang bl.a. - skimter vi nå fremgang på helse- miljøfronten - selv om det går aldri så tregt i det offentlige. Vi savner et Grønt parti i posisjon - som i EU. Vårt arbeide for stiftelsen har foregått helt på hobbybasis. Da a/s Bios måtte melde pass i 1988 under ny leder dessverre - og vi nå begge forlengst er "utgått på dato" - trenges nå i stiftelsen i høy grad fagkyndig oppfølging i fortsettelsen. Eksempelvis må nå øko-lanbruket og produksjon av økømat prioriteres i støtteoverføringene i landbruket (ca 12 mrd. i støtte årlig!) Og det må en mere helhetlig forståelse og folkeopplysning til overfor både folkevalgte og forbrukere. Ellers vil økomaten fortsatt bare forbli kostbare nisjeprodukter i dagligvarehandelen - uten mere helsemessig verdi enn det tradisjonelle!

I håp om oppfølging av ekspertisen i Mat&Helse følger vedlagt en del dokumenter - vedtekter, artikler, debatinnlegg og brev - alt i kopier som sier at det enda er langt frem til et akseptabelt helse-miljø Norge - i verdens rikeste land!

Vi vil i alle fall følge spent med i Mat&Helse fremover.

Med alle gode ønsker for magasinet i fremtiden!

Beste hilsen fra Dagmar og Fredrik Lütken
(i sykefravær)


Vedlegg:
17 vedlegg er lagt ved. Det er for det meste tidligere fremstøt.