onsdag 11. mai 2011

Bærekraftig matproduksjon

Fremstøt 154. Brev fra Landbruksdepertementets statsråd Lars Sponheim 27. mars 2003.
Brevet ble sendt til Bios Stiftelse ved Fredrik Lütken


Jeg viser til Deres brev av 31.01.03 [Brevet er antagelig en variant av fremstøt 149], og vil med dette takke for innspillet angående bærekraftig og trygg mat- og landbruksproduksjon.

For å produsere mat er man avhengig av å utnytte naturressurser og økosystemer og jeg er derfor svært opptatt av at mat- og landbruksproduksjonen skal drives på en mest mulig økologisk bærekraftig måte. Det arbeides målrettet for å gjøre landbruksproduksjonen generelt mer miljøvennlig både gjennom å minimere forurensning og gjennom å skjøtte og ivareta fellesgoder som kulturlandskapet. Nytt er det at produsentene nå må utarbeide miljøplaner for sitt bruk dersom de skal motta fullt produksjonstilskudd. Gjennom miljøplanene skal produsentene dokumentere og synliggjøre hvordan de tar hensyn til miljøet i sin daglige drift. I disse dager arbeides det også med å utarbeide et nasjonalt miljøprogram for norsk landbruksproduksjon.

Norsk jordbruk skal, både på kort og lang sikt, bidra til å sikre forbrukerne en stabil og fullgod matforsyning. Dette omfatter både mengde, kvalitet og pris, at maten er trygg og at den produseres på en etisk aktsepabel og økologisk og samfunnsmessig bærekraftig måte. I en internasjonal sammenheng har Norge fått tildelt helt unike naturresurser. En kort hektisk sommer med mye lys og de mange ulike dal- og fjordstrøkene, danner sammen med en trygg og miljøvennlig matproduksjon unike muligheter for å satse på høykvalitetsprodukter. Det er få norske landbruksprodukter som kan utkonkurrere utlandske produkter på pris, men det er derimot en rekke norske produkter som kan bygge konkurransekraften på kvalitet. Jeg tror ett av norsk landbruks store fortrinn i framtiden vil være at maten blir produsert i et bærekraftig samspill med vår våre rene og ville natur og vår utmark, og at vi klarer å opprettholde vår gode plante- og dyrehelse. Ved å sørge for dette, vil norskprodusert mat ha et fortrinn i konkurransen med utenlandsk mat og her tror jeg økologiske produkter vi ha et spesielt gode forutsetninger for å lykkes .

Som kjent har Stortinget gjennom Stortingsmelding nr 19 "Om norsk mat- og landbruksproduksjon" vedtatt at 10% av det totale jordbruksarealet i Norge skal være drevet økologisk innen 2010. Ved utgangen av 2001 var 2,6% av det totale norske jordbruksarealet økologisk. Det er igangsatt en vesentlig og bred satsing på å utvikle det økologiske landbruk i Norge og økologisk landbruk, og for 2003 er det avsatt 15 millioner over jordbruksavtalen til satsingen. Det er nettopp utarbeidet en ny handlingsplan for økologisk produksjon og omsetning som vil bli behandlet i forbindelse med årets jordbruksforhandlinger. I handlingsplanen beskrives de viktigste utfordringene vi står ovenfor for å nå 10%-målet, og aktuelle tiltak for perioden 2003-2006 er skissert. Både Norges bondelag, Norsk bonde og småbrukarlag og OIKOS har deltatt i utarbeidelsen av denne handlingsplanen. Jeg mener økologisk landbruk bidrar til å nå flere politiske målsettinger. For det første er produksjonen, både i seg selv og gjennom kunnskapsoverføring til det konvensjonelle jordbruket, et viktig bidrag til et mer bærekraftig landbruk. Økologiske produksjon øker dessuten mangfoldet i matvarehandelen og gir forbrukerne tilgang til flere produkter som kan fylle deres behov og preferanser. Et godt utvalg av miljøvennlige og økologiske produkter gir også forbrukerne en reell mulighet til å signalisere og påvirke en ønsket utvikling gjennom sitt handlemønster. Jeg vil derfor følge nøye med på utviklingen av det økologiske landbruket framover.

Med hilsen

Lars Sponheim