tirsdag 10. mai 2011

Økologisk landbruk - helse og miljø

Fremstøt 114. Innlegg i Aftenposten 6. oktober 1997 med referanse til forsker Sissel Hansens innlegg to måneder tidligere om "Økologisk og vanlig drift hånd i hånd".

Av Fredrik Lütken, Leder i Bios Stiftelse

Med den negative holdning som professorene ute på Ås, Strand og Nissen, legger for dagen, forstår man meget godt hvorfor Norge er blitt sinke i omleggingen av landbruket til økologiske driftsformer - med bare ca. 1,5 % hittil, der f.eks. Østerrike og Sveits har nådd ca. 8 og 10 %. Holdningen forklarer vel også meget hvorfor Statens ernæringsråd ennå ikke har uttalt seg om helsemessig kvalitet i sine anbefalinger om maten og sammensetningen av alle råvarene. Ei heller om det helsemessig uforsvarlige i den videre behandling -om all raffinering, finsikting og bruken av alle tilsetningsstoffene. Det forklarer vel også meget hvorfor våre helse-ansvarlige ennå ikke er kommet i gang med å forebygge all sykelighet som er forårsaket av feil/mangelfull kost.

Øko-mat er aldeles ikke bare for noen idealister, men i de fleste siviliserte land i dag akseptert som det beste grunnlag for et friskere liv! Forsker Sissel Hansen ved Norsk senter for økologisk landbruk på Tingvoll har da også (28/7) imøtegått professorene ved Landbrukshøyskolen og satt tingene grundig på plass. For å komme videre i en nødvendig omlegging anbefaler hun mer støtte og fortgang i et allerede pågående samarbeid mellom det tradisjonelle og det gryende økologiske landbruk - slik at også Norge en gang kan få et forsvarlig landbruk. Forsker Hansen fremholder den store ressurskrevende og miljøødeleggende kjøttproduksjonen som mer faretruende og bekymringsfull for matsituasjonen enn en eventuell nedgang i produksjonen ved et økolandbruk. Over halvparten av all dyrket mark i verden anvendes i dag til oppaling av slaktedyr! Ernæringsforskningen ute i verden er forlengst kommet til at det er det store kjøttkonsumet og alt det mindreverdige vi ellers putter i oss som er årsak til det meste av vår sykelighet - bl.a. hjerte- og karlidelser og kreft. At nå hver tredje av oss skal bli rammet av kreft, sier vel sitt!

Verdens største legeforening, den amerikanske, hevdet i 1965 at vi - ut fra vår tarmstruktur, fordøyelseskanal og tyggeredskaper - opprinnelig var planteetere - og at vi fortsatt burde være det! Senere forskning peker meget i denne retning.

Den internasjonalt samarbeidende helsekost produksjon og handel, omfattende bl.a. 14 land i Europa - Norge med fra 1950, har da også helt fra starten av basert sin virksomhet på denne forskning, og har heller ikke animalske produkter med i sitt vareutvalg. Helsekostbransjen ser nettopp alt av fullverdige økologisk dyrkede planteprodukter - uten tilsetningsstoffer - som de primære i sitt tilbud. Men tilbyr også kosttilskudd og naturmidler som trengs i et vanlig kosthold i dag! Man kan jo faktisk brødfø mange flere mennesker og sikre helsen på alsidig sammensatt planteføde - og man burde kunne klare seg langt med animalske produkter gjennom en nødvendig regulering av fisk- og viltbestanden. Dessuten kan økologiske melkeprodukter støtte godt opp i dagens mattilbud. På basis av all forskning - og alt det negative for helse og miljø - synes det ganske betenkelig fortsatt å støtte kjøttproduksjonen i landet.

Når vår landbruksminister fastholder å ville øke støtten til omlegging til økologiske driftsformer neste år fra 25 til 50 millioner, er dette bare dråper i havet for å bringe oss opp til nivået av øko-matproduksjonen ute i Europa. All støtte til økologisk jordbruk betyr støtte til en bedre folkehelse og et bedre miljø - og burde derfor tas av de årlige milliardoverføringene til landbruket. En støtte må også sees i relasjon til det enorme pengeforbruk til vårt helsevesen som reparerer som best de kan, men som vel i liten grad bidrar til en varig bedre helse. Det tar flere år å bringe jorden i hevd for øko-matproduksjon, og jo flere gårdsbruk som blir med, desto før kan vi bli litt selvhjulpne! Men det må folkeopplysning til - og matkvalitet må i høyeste grad være med i rådgivningen om vi skal bli friskere!

Matkvalitet, sykdom, rusmiddelmisbruk og kriminalitet henger nøye sammen. Det må snart gå opp for våre folkevalgte at vi må komme til en helhetlig opprettende og forebyggende helse- og miljøpolitikk til gavn for både landbruket og folket. Istedenfor å være sinke, bør vi heller gå litt foran!