tirsdag 10. mai 2011

Forebyggelse viktigst

Fremstøt 102. Trykket i Aftenposten 29. februar 1996 under overskriften “Dagens debatt: Helsevesenet”.

Dette er saken, faktaboks ved siden av innlegget.

Veteranen i helsekostbevegelsen, Fredrik Lütken, har en hilsen til vår nye helseminister og ber ham ikke stirre seg blind på sykehusproblemene, men konsentrere seg mer om det som kan forebygge problemer: Nemlig livsstil.

Forebyggelse viktigst

Av Fredrik Lütken, leder i Stiftelsen Bios - for fremme av folkehelsen.

Mange syntes nok at statsministeren var mer enn dristig da hun satte “ryddegutten” i skolesektoren, Gudmund Hernes, til å rydde opp også i helsesektoren. Det er så langtfra tilstrekkelig bare å bygge ut alle former for rehabilitering og rekonvalesens når sykeligheten, elendigheten, misbruket i dag er blitt så omfattende at de ikke lenger lar seg stanse. Elendighet som vel for det meste skyldes manglende kunnskaper om følgevirkningene av alt det gale og ulovlige vi gjør - og som vi må få inn med skjeer i oppvekstårene, før det er for sent!

I erkjennelse av at dagens foreldregenerasjon så totalt har sviktet her - og selv heller ikke har særlig forebyggende kunnskaper, bør helseministeren som hovedansvarlig nå slå i regjeringsbordet og sammen med de øvrige ansvarlige innen både skolevesen, miljø, landbruk, matproduksjon, kultur og rettsvesen legge opp til ansettelse ev. utdannelse av nødvendig forebyggende ekspertise både i vårt helsevesen og i vårt skolevesen - og komme i gang med forebyggende opplysningsvirksomhet og undervisning for å fremme/oppnå god helse og livsstil - særlig blant de unge, helt fra de kommer i barnehaven! Blant annet lære alt om å styrke immunforsvaret for å motstå sykdom generelt og all elendighet som følger med alkohol, røyking og narkotika. Samfunnsforståelse, ansvar og lovlydighet hører også med. Fengselskøene er da også blitt mer enn lange nok til å satse også her. Å satse slik omfattende i forebyggende retning, er vel også den eneste sikre måten på sikt gjennom bedre helse, livsstil og miljøforståelse til å kunne få stanset den utfor-stupet-tendensen vi opplever i pengeforbruk i dag.