tirsdag 31. mai 2011

Innledning

Helse Helhet og Miljø
med økologisk vegetarmat, riktig ernæring og mosjon.

Om Fredrik Lütkens arbeide i Bios, Bios stiftelse, Bios venner
og Fellesrådet for Helse Helhet og miljø.




Han gikk Birkebeinerrennet 60 ganger, under mottoet
“På plantekost for norsk øko-landbruk”

Fredrik Lütken blir ofte kalt Lucas. Denne websiden heter derfor Lucas Helsekost.

Fredrik Lütken er en av pionerene i helsekostbransjen. Han har gjennom 75 år arbeidet utrettelig for helse, helhet og miljø; med økologisk vegetarkost, riktig ernæring og mosjon som sentrale elementer. I sitt yrkesaktive liv var han daglig leder av a/s Bios. I 1978 var han med å danne Helsekostbransjens Leverandørforening. I 1986 var han med å danne Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø, der han har vært styremedlem og sekretær. I mere enn 20 år av sin pensjonisttilværelse drev han Bios stiftelse og Bios Venner sammen med sin hustru Dagmar.

Verdiene og synspunktene som Dagmar og Fredrik Lütken har kjempet for gjennom et langt liv, er like aktuelle i dag som tidligere, både på et personlig helseplan og i et globalt miljøperspektiv.

Fredrik Lütken nummererte 192 av sine fremstøt for helsekost og miljø, og han laget en liste over dem. Fremstøtene ble vanligvis sendt til både media, myndighetene og Helsekostbransjen.

Denne web-siden inneholder fremstøtene skannet inn til elektronisk tekst. Fanen Fremstøt inneholder en liste over fremstøtene, med en kort omtale av hvert enkelt fremstøt. Listen fungerer som en innholdsfortegnelse med linker til fremstøtene.

To av fremstøtene skiller seg ut som de mest sentrale. Det er informasjonsbrosjyren for Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø, og den tilsvarende brosjyren for Bios. Fordi de er så sentrale er de lagt under egne faner, nemlig Bios og Helse Helhet Miljø. Alle anbefales som et minimum lese disse to fanene og innledningen som du nå leser i Start fanen. Det gir en god basisforståelse av arbeidet til Lucas for å fremme økologisk vegetarmat og et bedre miljø. Fremstøtene i Fremstøt fanen er også verdifulle å lese. De behøver ikke å leses sammenhengende.

Om web-siden

Hans Petter Jacobsen, Stangsgaten 7c, 3179 Åsgårdstrand, hjalp Fredrik Lütken vinteren og våren 2011 med å gjøre fremstøtene tilgjengelige både på web-siden som du leser nå og samlet i ett dokumentet. Han fikk låne papirkopiene fra Bransjerådets leder Turid Backer. Han fikk også noen papirkopier direkte fra Fredrik Lütken. Papirkopiene ble skannet inn til elektronisk tekst vha et OCR (Optical Character Recognition) program. Papirkopiene hadde veldig varierende teknisk kvalitet, tildels med understrekinger og håndskrevne tilføyelser, noe som kompliserte OCR prosessen. Det var derfor nødvendig med tildels omfattende korrekturlesing og korreksjoner etterpå.

Noen få av fremstøtene ble ikke skannet inn fordi innholdet i dem er dekket av andre fremstøt eller er perifere i forhold til temaet Lucas Helsekost. Tekst som Hans Petter la til i listen over fremstøt og i selve fremstøtene, er skrevet i kursiv.

“jeg” og “mitt” referer til Fredrik Lütken, og “vi” referer til han og hustru Dagmar.

Alle papirkopiene er systematisert og samlet i 2 ringpermer, og skal leveres tilbake til Turid Backer.

Hans Petter er venn av Dagmar og Fredrik Lütken og av deres sønn Jan. Hans faglige bakgrunn er Teknisk Kybernetikk fra Norges Tekniske Høyskole (NTNU). Han har ingen faglig bakgrunn innen helsekost eller økologisk landbruk; her fungerer han som en formidler av Fredrik Lütkens arbeid.

Web-siden er laget på ideelt grunnlag uten kommersiell interesse. Den er ment som en faglig biografi over Fredrik Lütkens arbeide for økologisk vegetarmat, helse, helhet og miljø. Bakgrunnen er hans sterke ønske om at hans arbeide innenfor disse feltene skal være tilgjengelig elektronisk for alle. Intensjonen er at web-siden ikke skal skade noen hverken økonomisk eller på annen måte. Vennligst gi tilbakemelding som kommentar under eller direkte til Hans Petter hvis du mener at intensjonen ikke følges alle steder.

Aktualitet i 2011

Dagmar og Fredrik Lütken har gjort en imponerende innsats for å fremme økologisk landbruk, vegetarmat, helse, helhet og miljø i den offentlige debatten. I sin pensjonisttilværelse har de, uten verken lønn og driftsmidler, jevnlig kopiert opp og sendt ut fremstøt til opp mot 100 adressater. De gangene Aftenposten og andre media refuserte innlegg, sto de på, justerte innlegg og titler, sendte inn på nytt, ofte med det resultat at de ble trykket likevel.

Fredrik Lütken var initiativtager til og første leder av Helsekostbransjens Leverandørforening. Foreningen lever i dag videre som Bransjerådet for naturmidler, se http://www.brn.no/.

I en alder av 95 år er Fredrik Lütken fremdeles levende engasjert i debatten om helse og miljø.

Verdiene og synspunktene som han og Dagmar har kjempet for gjennom et langt liv, er like aktuelle i dag som tidligere, både i et personlig helseplan og i et globalt miljøperspektiv. Her er noen eksempler som illustrerer det.

Økologisk vegetarmat promoteres i dag av mange organisasjoner og privatpersoner, med den samme argumentasjonen som i fremstøtene til Fredrik Lütken. Se websidene til:
Sykdomsforebyggelse med riktig kosthold. Den fransk-amerikanske legen og forskeren David Servan-Schreiber har i de siste 14 årene studert forskning som er gjort på sammenhengen mellom kosthold og kreft. Han har skrevet flere bøker, bl.a. “Anticancer”. Den er oversatt til 35 språk (norsk titell “Kreft og terrenget ditt”) og solgt i over 1 million eksemplarer. Du kan lese om den på http://www.anticancerbook.com/. Fredrik Lütkens argumentasjon er helt overenstemmende med Servan-Schreibers konklusjoner. Servan Schreiber referer bl.a. til at World Cancer Research Fund i 2007 utga en stor rapport som sammenfattet flere tusen forskjellige studier. Rapporten anslår at minst 40% av krefttilfellene kan unngås med enkle justeringer i kosthold og fysisk aktivitet. Andre rapporter, bl.a. en som følger 20 000 testpersoner gjennom12 år, opererer med reduksjon i krefttilfeller på mere enn 60% for personer som har gått over til en sunnere livsstil.
Servan-Schreiber legger stor vekt på økologisk kosthold. Han er spesielt bekymret over coctaileffekten når vi får i oss mange typer pesticider og tilsetningsstoffer.

Overvekt. Fredrik Lütkens sterke argumentasjon mot sukker og hvitt mel er i dag akseptert som sentral m.h.t. overvekt. Servan-Schreiber viser til undersøkelser som viser klar sammenheng mellom fedme og visse kreftformer.

Jordsmonn. Fredrik Lütken er bekymret over at konvensjonelt landbruk ikke er bærekraftig ved at det utarmer jordsmonnet. Lester Brown er en av verdens mest anerkjente miljøvernere. Han har vært styreformann i World Watch Institute, og han leder nå Earth Policy Institute. I sin bok “Plan B 4.0”, utgitt i 2009, skriver han at den største utfordringen i årene som kommer er å brødfø jordas voksende befolkning. To av problemene i denne forbindelsen er at moderne jordbruk utarmer både jordsmonnet og andre ressurser, og at for mange av oss spiser for høyt i næringskjeden, d.v.s. for mye kjøtt.

Forbruk. Fredrik Lütken argumenterer mot vårt ressurs-ødende forbruk. Denne argumentasjonen passer som hånd i hanske med f.eks. organisasjonen “Framtiden i våre hender”.

Norge er en sinke.Framtiden i våre hender har i 2011 skrevet et notat om økologisk mat i Norge, som bekrefter det Fredrik Lütken hevdet i mange av innleggene sine. Norge er en sinke, og ligger langt bak f.eks. Sverige og Danmark. Framtiden i våre hender mener at årsaken er en kombinasjon av dårlig markedsføring og manglende satsing i offentlig sektor. De skriver bl.a. at “Regjeringens mål om at den økologiske andelen av matvaresalget skal stå for 15 prosent innen 2020 kommer ikke til å bli nådd – med mindre det iverksettes drastiske tiltak.” De skriver også at den økologiske andelen av offentlige matinnkjøp er 10 prosent i Sverige og bare 1 prosent i Norge. Dette på tross av godt arbeid fra flere organisasjoner, som bl.a. vises på de nettopp omtalte web-sidene. Organisasjonene er kanskje ikke ivrige nok i å delta i den offentlige debatten, slik Fredrik Lütken gjorde ?

Hvordan lese fremstøtene

Fremstøtene ble av praktiske årsaker lagt inn som blogg-innlegg.

Bloggarkivet for mai 2011 i det høyre sidefeltet viser tittelen på fremstøtene som er skannet inn. Ved å klikke på en titell blir fremstøtet vist i det venstre hovedfeltet.

Vi anbefaler imidlertid å klikke på fanen Fremstøt. Her står det et kort resyme av hvert enkelt fremstøt etterfulgt av en link til fremstøtet. Web-siden er lagt opp til at du bruker disse linkene for å få vist fremstøtene.

Kommentarer

Du kan gi tilbakemeldinger som kommentarer i Start fanen som du er inne på nå.

Epilog

Fredrik og Dagmar bodde sammen på Ammerudhjemmet de siste årene de levde. Fredrik døde 8. september 2013, godt over 97 år gammel. Dagmar døde 22. september 2018, en snau måned før hun ville ha blitt 103 år gammel. 

Iver Mysterud skrev i Helsemagasinet i juli 2015 pene ord om innsatsen til Fredrik og Dagmar. Artikkelen ligger fremdeles åpen på nettet.

2 kommentarer:

  1. Hei, Hans Petter!
    Jeg er historiker og interessert i Bios-miljøet. Vet du om det eksisterer et organisasjonsarkiv etter Bios eller om Lütken har etterlatt seg et privatarkiv?
    Ta gjerne kontakt med meg på epost (martin.a.ringdal@ntnu.no) om du har tips til hvem jeg eventuelt kan kontakte.

    Med vennlig hilsen
    Martin Aasbø Ringdal
    Stipendiat ved NTNU

    SvarSlett